Limbažu novads

Tuvojas gada vēsākie mēneši, un ir kļuvis aktuāls jautājums par siltuma izmaksām jaunajā apkures sezonā. SIA Limbažu siltums informē, ka saistībā ar kurināmā cenu pieaugumu siltuma tarifs tiks paaugstināts.

Ir izstrādāts jauns tarifa plāns, kurš pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izskatīšanas un akceptēšanas plānots, ka stāsies spēkā ar šī gada 1. decembri.

Līdz šim esošais tarifs bija 56,02 eiro/MWh, taču sakarā ar kurināmā cenu pieaugumu plānotais tarifs būs 100,51 eiro/MWh. Šis tarifs attiecas uz Limbažu pilsētu un Umurgas pagastu. Ūdens un kanalizācijas tarifi netiek mainīti.

Tā kā valdība ir akceptējusi energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta pasākumus, tad mājsaimniecībām, kurām apkuri nodrošina centralizētā siltumapgāde tiks piemērots atbalsta veids, kompensējot 50% no cenas, kas pārsniedz 68 eiro/MWh. Šis atbalsts būs jau automātiski ierēķināts un mājsaimniecības saņems rēķinu ar aprēķināto valsts atbalstu.

Ko iedzīvotāji var darīt, lai mazinātu siltumenerģijas patēriņu?

SIA Limbažu siltums aicina iedzīvotājus griezties pie savas mājas vecākajiem vai apsaimniekotāja un kopīgi lemt par mājas siltināšanu, jo tas samazinātu siltumenerģijas patēriņu un līdz ar to arī izmaksas.  Šis ir efektīvākais variants, tomēr tas prasa ieguldīt finansējumu, un tas ir laikietilpīgi. Jāņem vērā, ka, ja salīdzinām divas siltinātas mājas tām nebūs vienādas vidējās apkures izmaksas. Mājas siltumenerģijas patēriņu ietekmē arī tās izmēri, forma, ārsienu laukums un tehniskais stāvoklis, tomēr nosiltinātās mājas ir vairāk pasargātas no sala un temperatūras svārstībām nekā nesiltinātas mājas.

Apkures sezonas laikā, pārskatot siltummezgla uzstādījumus, iedzīvotāji var samazināt siltumenerģijas patēriņu. Tas ir jādara kopā ar apsaimniekotāju. Pareizas temperatūras ieregulēšana var radīt siltuma ekonomiju. Piemēram, zemāku temperatūru ir ieteicams  ieregulēt tad kad iedzīvotāji ir ārpus mājas un nakts laikā, bet augstāku temperatūru vakara stundā un no rīta. Šis variants neprasa ieguldīt naudas līdzekļus un to var izdarīt katra māja, kurā ir siltummezgls.

Radiatoru atgaisošana nepalīdz taupīt siltumenerģiju. Atgaisošana ir nepieciešama tad, ja mājai ir bijuši remontdarbi, radiatoru nomaiņa, kuru dēļ necirkulē stāvvads. Atgaisošanu nedrīkst veikt pašrocīgi, bet tas ir jāsaskaņo ar mājas apsaimniekotāju, jo pretējā gadījumā apstāsies cirkulācija un būs auksti.

SIA Limbažu siltums uzņēmuma attīstībā ir ieguldījis vairākus miljonus eiro. Viens no paveiktajiem darbiem bija rekonstruētā katlu māja Limbažu pilsētā, kas tika nodota ekspluatācijā 2021. gada septembrī. Naudas ieguldīšana attīstībā palīdzēja uzturēt nemainīgu siltuma tarifu, jo līdz šim tas nav ticis mainīts kopš 2008. gada. Ja kurināmā izmaksas nebūtu paaugstinājušās šis tarifs būtu saglabājies. Uzņēmums, iezīmējot nākotnes attīstības plānus, uzskata, ka ir jāmeklē jaunas iespējas siltuma enerģijas ražošanā. Viena no šīm iespējām būtu saules izmantošana, nodrošinot to, ka gada siltajos mēnešos enerģiju ražo saule. Plānotās projekta izmaksas 4,5 – 5 miljoni eiro.